Motivele pentru care pisica refuza sa manance

Tuturor ne place să glumim în legătură cu mofturile și pretențiile pe care pisicile le au, mai ales atunci când vine vorba de mâncare. Pisicile sunt niște mici feline care știu să își impună foarte clar punctul de vedere, iar dacă vei încerca să dresezi sau să forțezi o pisică să facă și să mănânce ce vrei tu, vei da greș.

Sigur, aici nu e vorba de fițe, așa cum ne place nouă să spunem, ci, mai mult, despre natura pisicilor de a consuma alimente bogate în proteine. Obișnuiește-te cu ideea că pisica ta nu va fi niciodată vegetariană, și că, deși va accepta să mai consume și lapte, din când în când, hrana de bază pe care o dorește este carnea, sau preparatele din carne.

Când observi, însă, că micuța ta amică nu vrea să mănânce și alimentele care știi că îi plac, problema poate fi destul de serioasă. Deși refuzarea mâncării este o caracteristică a tuturor animalelor de companie, la pisici, acest lucru este mai periculos, deoarece, dacă ele nu mănâncă suficient cât să își asigure necesarul zilnic, își pierd rapid energia și sănătatea lor poate fi afectată.

Așadar, să descoperim împreună care ar putea fi motivele pentru care pisica ta refuză să mănânce:

Boală. Pierderea apetitului este unul dintre cele mai evidente semne ale bolii. Este important, deci, ca atunci când pisica ta nu mai vrea să mănânce să fii atent și la alți factori – oboseală, apatie, pierderea interesului pentru vechile activități, ochi inflamați etc.- pentru că toate acestea pot sugera existența unor afecțiuni grave, precum pancreatită, probleme intestinale, afecțiuni ale rinichilor, sau chiar cancer. Asta nu înseamnă că trebuie să te panichezi și să crezi că pisica este pe moarte; în foarte multe dintre cazuri problemele nu sunt atât de grave, însă e bine să o duci la veterinar pentru un control.

Vaccinare recentă. Acesta ar putea fi un motiv plauzibil pentru care pisica renunță să mănânce pentru o perioadă, așa că dacă știi că ai dus-o recent la veterinar pentru vaccinările de rutină, înseamnă că respingerea mâncării este un efect advers provocat de substanțele care i-au fost injectate în corp. Deși au efecte miraculoase asupra sănătății pisicilor, uneori, vaccinurile pot avea și efecte adverse, care sunt, de obicei, de scurtă durată.

Călătoriile și mediul înconjurător nefamiliar. Pisicile sunt ființe cărora le place comoditatea, confortul oferit de lucrurile care le sunt familiare, așa că, dacă decizi să îți iei prietena patrupedă în vacanță, e posibil să întâmpini astfel de probleme, precum lipsa apetitului.

Probleme de natură psihologică. Dacă veterinarul a conclus că pisica ta nu este bolnavă din punct de vedere fizic, e posibil ca anxietatea, sau depresia, sa fie motivul pentru care ea refuză să mănânce. Schimbările din locuință sunt deranjante pentru pisici, la fel ca și apariția unor persoane noi în familie, sau schimbarea programului de lucru al stăpânilor. Dacă acesta e motivul, cel mai bun lucru pe care îl poți face este să încerci să o obișnuiești treptat cu schimbările și să îi oferi, măcar pentru o perioadă, mai multă atenție decât de obicei.