De ce nu poate fi o pisica vegetariana

Sunt pisicile cu adevărat carnivore? Sau omnivore, precum câinii şi pot supravieţui fără carne? Prin natura lor, pisicile sunt carnivore. Ele trebuie să consume carne pentru a supravieţui în sălbăticie. Totuşi, există diverse alimente care nu conţin carne, dar care pot constitui meniul zilnic al unei pisici. Dar înainte de a hrăni pisica cu acest tip de mâncare vegetariană, trebuie să ştim cu funcţionează corpul ei.

Mai întâi, să aruncăm o privire asupra aminoacizilor, „cărămizile” din care sunt alcătuite proteinele. Pisicile au nevoie de 22 de aminoacizi. 12 dintre aceştia pot fi produşi de corp, de unde rezultă că 10 trebuie procuraţi din alimentaţie. Ei pot fi luaţi dintr-un amestec de plante bogate în proteine, precum soia, porumb sau grâu.

Pisicile mai au nevoie şi de un nutrient asemănător aminoacizilor, numit taurină. Taurina este benefică pentru vedere, pentru buna funcţionare a inimii, dar şi pentru reproducere. În cazul felinelor, ea nu este produsă de corp, deci va trebui procurată tot din alimentaţie. În general, taurina se găseşte în carne şi peşte, iar alimentele vegetale nu o conţin.

Pisicile au o toleranţă mult mai mare la grăsimi faţă de alte specii. De aceea, multe ingrediente de origine animală care se găsesc în hrana pisicilor au un conţinut mare de grăsimi. Acestea sunt necesare pentru piele şi blană, dar şi pentru sistemul imunitar. Din nou, grăsimile nu pot fi procurate din alimentele de origine vegetală.

Un alt element important în alimentaţia pisicii este vitamina A. Aceasta îmbunătăţeşte vederea şi activitatea metabolismului. Majoritatea animalelor au o enzimă intestinală care transformă beta-carotenul din legume în vitamina A. Din nefericire, nu este şi cazul pisicilor, deci acestea trebuie să îşi ia această vitamină din alimentaţie. În sălbăticie, pisicile consumă ficatul animalelor prădate pentru a lua vitamina A.

Aşadar, pot pisicile să supravieţuiască unei diete fără ingrediente din surse animale? Răspunsul este nu. Deşi tehnologia a descoperit metode prin care să creeze taurină sau vitamina A şi încearcă să sintetizeze cât mai bine diferite substanţe, sursele acestora rămân tot de ordin animal. Aşadar, având în vedere toţi nutrienţii necesari unei pisici, nu este recomandat un regim alimentar vegetarian.