Pisica, unul dintre cele mai cunoscute animale domestice, trăieşte în strânsă legătură cu oamenii de aproximativ 3.500 de ani. Potrivit cercetătorilor, pisicile au fost domesticite de către egipteni cu scopul de a-i ajuta să scape de şoareci. Nici în zilele noastre pisicile nu au scăpat de această „sarcină”. Având un instinct vânătoresc înnăscut, pisicile adoră să urmărească rozătoare mici pe care să le transforme ulterior în prada lor. Totuşi, deşi pare un lucru firesc ca pisica să fie ţinută pe lângă casă pentru a ne scăpa de şoareci, mulţi dintre specialişti nu sunt de acord cu acest obicei deoarece rozătoarele pot fi purtătoare de boli care pot fi transmise pisicii, iar apoi omului. Şi pentru că omul a înţeles acest lucru, a transformat-o pe micuţa felină în alintata casei.
Pisicii nu îi place doar să prindă şoareci. Ea adoră să fie mângâiată şi răsfăţată. Pisica este considerată independentă şi ceva mai egoistă decât alte animale. În realitate, lucrurile nu stau chiar aşa. Personalitatea pisicii diferă de la un exemplar la altul. Ea poate fi foarte sociabilă şi afectuoasă dacă primeşte atenţia necesară din partea stăpânului.
Pisicile adoră să fie în centrul atenţiei, dar doar atunci când au starea necesară pentru a fi alintate. Îşi petrec cel puţin o oră pe zi lingându-şi blana şi dorm în jur de 15 ore din 24, în reprize. Pot scoate până la 100 de sunete diferite pentru a transmite diferite mesaje. Pisicile încep să toarcă la a doua zi după naştere. Ele emit aceste vibraţii atunci când sunt fericite, dar şi în momentele în care sunt bolnave sau speriate cu scopul de a se auto-consola. A fost dovedit ştiinţific faptul că torsul pisicii poate avea rol terapeutic în cazul anumitor boli.
De ce iubim pisicile? Pentru că la sfârşitul unei zile obositoare, nimic nu te poate relaxa mai bine decât prezenţa caldă a unei pisici care toarce, rugându-te să o mângâi!