Cum stim ca pisica nu se simte bine

La fel ca şi în cazul oamenilor, la pisici, răceala este contagioasă şi se manifestă prin febră, dificultăţi respiratorii, lipsa poftei de mâncare, strănuturi, ochi înlăcrimaţi şi nas înfundat. Cu toate acestea, dacă nouă ne este uşor să ne tratăm, întrucât ne putem da seama imediat care sunt simptomele, la pisici e mai greu să aflăm exact ce nu este în regulă. De aceea, primul şi cel mai important lucru pe care trebuie să-l faci atunci când observi semne de răceală este să îţi duci pisica la veterinar pentru a afla care este diagnosticul exact şi ce medicaţie este necesară.

Chiar dacă pisica ta trăieşte în casă unde este, aparent, ferită de viruşi, nu te mira dacă, la un moment dat, ea va începe să strănute, sau să-şi piardă pofta de mâncare. Deşi tu îi asiguri un mediu curat, o alimentaţie potrivită şi toată îngrijirea de care are nevoie, ea nu este ferită în totalitate de boli, deoarece majoritatea microbilor/viruşilor se găsesc în aer, iar alţii, în apă. Având în vedere că nu putem filtra apa şi aerul din locuinţă, şi noi, şi animalele noastre de companie suntem expuşi riscurilor.

Pentru a preveni aceste riscuri, asigură-te că pisica ta are toate vaccinurile făcute şi că alimentaţia sa este bogată în vitamine, care protejează organismul de germeni. În momentul în care semnele răcelii încep să apară, e important să îi oferi atenţia necesară pentru ca boala să dispară cât mai repede.

Cum procedăm atunci când pisica are infecţie a tractului respirator superior

Primul lucru pe care trebuie să-l faci este să evaluezi capacitatea pisicii de a se hrăni, de a bea apă şi de a respira în mod corespunzător. Dacă observi că mănâncă şi bea apă normal, nu ai de ce să te îngrijorezi. Şterge-i nasul şi ochii, şi numai atunci când simptomele persistă mai mult de 2-3 zile, du-te cu ea la medic.

De asemenea, dacă sesizezi că starea ei este depresivă, iar comportamentul este diferit (nu se joacă, doarme mai mult decât de obicei, nu mănâncă), tot veterinarul este soluţia. De obicei, pisicile refuză să mănânce atunci când îşi pierd simţul mirosului; iar dacă mirosul nu mai e la fel de dezvoltat, e clar că ceva nu este în regulă cu mica ta felină.

Nu încerca să tratezi răceala pisicii cu medicamente pentru oameni! Majoritatea conţin aspirină şi/sau acetaminofen, care pot fi fatale pentru pisici.